Gisteren bakte ik appelflappen. Zonder recept, gewoon uit de losse pols. Er lagen nog een paar appels in de fruitmand die al wat te zacht waren om zo op te eten, dus ideaal! Appelmoes had ook gekund, maar daarvoor had ik er dan weer niet genoeg.
Vanmorgen was de laatste workshop weven van oktober, dus mocht het wat feestelijker zijn dan een cake (die ook bijzonder lekker is, trouwens). De appelflappen zijn wel niet fotogeniek maar vielen goed in de smaak, dus hier het recept:
Voor een 18 tal appelflapjes:
-anderhalf doosje diepvriesbladerdeeg (rechthoekig)
-2 appels
-bruine suiker (kandij)
-gedroogd fruit
-één eigeel
-een theelepel kaneelpoeder
-rietsuiker
Zo maak je het:
1. Leg de plakken bladerdeeg op het aanrecht om te ontdooien (gaat snel).
2. Verwarm je oven voor op 210° (hete lucht)
3. Schil en snij de appels in kleine stukjes en doe deze in een kom.
4. Doe er naar smaak gedroogd fruit bij. Rozijntjes alleen werken ook prima.
5. Strooi er bruine suiker bij naar smaak.
6. Doe de kaneel erbij en roer alles door elkaar.
7. Rol de plakken bladerdeeg met een deegrol nog extra open in de lengte. Strooi wat bloem op je aanrecht als ze te hard plakken.
8. Snij het vel deeg met een mesje in 3.
9. Doe op elk plakje een lepel appelmengsel.
10. Vouw het deeg toe in een driehoekje en duw de randen plat. Leg de flap op bakpapier op je rooster.
11. Herhaal dit voor alle flappen en bestrijk ze dan met wat eigeel.
12. Strooi er wat rietsuiker overheen.
13. Bak ze in de oven tot ze goudbruin zijn (ongeveer 20 minuten)